31 lipca 2014

Zupa - krem z brokułów

Krem z brokułów sam w sobie jest pyszny i nie wymaga wielu przypraw, ani wiele pracy przy przygotowywaniu, dlatego warto czasem go przygotować żeby wprowadzić brokuły do swojej kuchni szczególnie gdy nie mamy za dużo czasu.



Zupa - krem z brokułów
Składniki:
(na ok. 5 porcji)
  • 650 g brokułów
  • 1,5 l wody
  • 1/2 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • pieprz
Przygotowanie:

Brokuły myjemy, obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki.

Wodę zagotowujemy. Wrzucamy brokuły i gotujemy aż będą miękkie. Gdy tak się stanie odstawiamy do wystygnięcia. Z garnka odlewamy połowę wody do dzbanka lub miski a to co zostało blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie potrzeby dolewamy wcześniej zabranej wody.

Doprawiamy roztartymi ziarnami czarnuszki, ziołami i pieprzem - do smaku.



Podajemy na ciepło z pestkami dyni, grzankami lub innymi dodatkami, które lubicie.

1 komentarz :

  1. Brokuły uwielbiam, zupę brokułową też więc ten krem będzie idealny :)

    OdpowiedzUsuń