05 października 2014

Placuszki z cukinii z sosem pomidorowo-śliwkowym

Placuszki z cukinii często pojawiają się w moim domu jako zastępstwo klasycznych placków ziemniaczanych. Lubię smak cukinii w każdej postaci, najbardziej w leczo jedna placuszki też są pyszne a w szczególności z tym sosem ;)




Placuszki z cukinii z sosem pomidorowo-śliwkowym
Składniki:
(12 placuszków)
  1. Placuszki:
    • 4 cukinie
    • 3 ząbki czosnku
    • 50 g nasion słonecznika
    • 5 łyżek otrębów żytnich
    • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
    • 5 łyżeczek ciepłej wody
    • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    • natka pietruszki
    • bułka tarta do panierowania
  2. Sos:
    • 3 duże pomidory
    • 1 łyżka oliwy
    • 3 łyżki powideł
    • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
    • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • szczypta chilli
Przygotowanie:

Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut do spęcznienia.

Natkę pietruszki dokładnie płuczemy i drobno siekamy.

Cukinie dokładnie szorujemy i ścieramy na tarce na małych oczkach, następnie odsączamy przez płócienną ścierkę. 

Czosnek przeduszamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy, i dodajemy do cukinii. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i formujemy placuszki. Panierujemy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju a następnie smażymy na niej placuszki z obu stron po kilka minut - aż będą ładnie przyrumienione.


Umyte pomidory blendujemy na jednolitą masę z oliwą i przyprawami. Wylewamy na patelnię, przykrywamy ją i na podgrzewamy na małym ogniu aż zredukujemy nadmiar wody - tj. przez ok. 20 minut. Dodajemy powidła mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut.

3 komentarze :

  1. zdecydowanie to jedne z moich ulubionych, czy słodkie czy wytrawne - zawsze pyszne i zdrowe! za to koniecznie muszę wypróbować ten sos - super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawi mnie ten sos, lubię takie słodkawe połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama też robiła cukiniowe, ale jednak sposób był nieco inny. :) Obecnie placki cukiniowe jem najczęściej na słodko.

    OdpowiedzUsuń