23 listopada 2014

Chleb żytni z ziarnem

Chleby żytnie to jedne z moich ulubionych. Ich głęboki smak i cięższa struktura idealnie odpowiadają moim gustom. Lubię także gdy chleby takie mają dużo dodatków, dzięki temu ich smak jest jeszcze bogatszy a do tego są zdrowsze. Ten przepis jest jedną z moich ulubionych mieszanek, jeśli chodzi o żytni chleb.




Chleb żytni z ziarnem
Składniki:
(na mały bochenek)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2  łyżki cukru
  • 150 g mąki żytniej
  • 50 g mąki pszennej razowej + 1 łyżka
  • 1 łyżeczka białej soli himalajskiej
  • 75 g słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
Przygotowanie:

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier, łyżkę mąki, zalewamy wodą i odstawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Mąki mieszamy razem z ziarnami, nasionami i solą. Dodajemy do nich wyrośnięte drożdże i urabiamy dokładnie. Odstawiamy do wyrośnięcia w misce pod przykryciem na ok. 40 minut. 

Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto, smarujemy je wodą i posypujemy nasionami słonecznika. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne ok. 40 minut do wyrośnięcia, nacinamy delikatnie wilgotnym nożem w dwóch miejscach.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez ok. 20 minut - aż się zarumieni, wtedy przełączamy na pieczenie od spodu i przykrywamy papierem, pieczemy przez kolejne ok. 30 minut, aż przejdzie tzw. "test suchego patyczka", a przy próbie opukiwania będzie wydawał "pusty" odgłos. Zostawiamy do wystygnięcia na całą noc, najlepiej na kratce.



Jak dla mnie połączenie mocnego i wyrazistego smaku żyta z delikatnym słonecznikiem to para idealna.


1 komentarz :

  1. Taki domowy chleb mogłabym jeść bez żadnych dodatków :) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń