29 listopada 2014

Leciutkie, puszyste ciasto jabłkowe z bakaliami

Gdy mam ochotę na coś  słodkiego, ale nie mam niestety żadnych świeżych owoców, ani czasu na przygotowywanie pracochłonnych ciast wtedy najczęściej sięgam po mus jabłkowy, który zawsze mam w spiżarni, dobieram trochę bakalii i mieszam pycha proste ciacho. Za pewne wielu z was dobrze zna już keks bananowy, to jest jego alternatywna, lżejsza jabłkowa wersja.



Leciutkie, puszyste ciasto jabłkowe z bakaliami
Składnik:
(średnia keksówka)
  • 500 g przecieru jabłkowego
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 10 g (1 łyżka) sody oczyszczonej
  • 75 g oleju
  • 75-100 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina przyprawy korzennej
  • 100-200 g dowolnych bakalii (mogą to być migdały, orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, żurawina, co tylko wpadnie wam w rękę ;))
  • kaszka manna i olej
Przygotowanie:

Mus łączymy z olejem.

Wszystkie suche składniki łączymy. Dodajemy mokre i dokładnie je mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Formę natłuszczamy olejem i wysypujemy kaszką manną. Następnie przekładamy do niej ciasto.

Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Wkładamy ciasto i pieczemy je przez ok.  10 minut, następnie przykrywamy je papierem i włączamy pieczenie od spodu na ok. 30 minut. Pieczemy tak długo, aż ciasto przejdzie test "suchego patyczka".


Jeśli lubicie jednak bardziej słodkie propozycje możecie polać ciasto lukrem i posypać świąteczną kolorową posypką lub w zdrowszej wersji polać roztopioną gorzką czekoladą i posypać mielonymi orzechami.


To ciasto będzie świetną alternatywą dla klasycznego keksa. Jest o wiele lżejsze i dużo bardziej puszyste lecz przy tym cały czas bardzo wilgotne. Mi bardzo zasmakowało i wiem, że będę piekła je jeszcze w wielu różnych modyfikacjach.

5 komentarzy :

  1. Wygląda na naprawdę bardzo lekkie :) Podoba mi się ten przepis i z chęcią wypróbuję go w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń
  2. najchętniej poszłabym do kuchni i od razu zabrała się za wypiek tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto idealne- przepyszne i można jeść bez obaw o zdrowie :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako ze bananowy piernik mi nie wyszedl, czy to ciasto wyjdzie bez pieczenia od spodu? Mialam je w planach, ale zrezygnuje z twoich ciast jesli wszystkie trzeba piec w jakis specjalny sposob .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaję mi się, że powinno wyjść. Jednak nie mogę dać gwarancji bo każdy piekarnik jest inny. Niektóre pieką mocniej tyły, inne góry, więc zawsze musisz brać na to poprawkę ;)

      Usuń