09 maja 2015

Wegańskie ciasto jogurtowe z rabarbarem

Pamiętam, że gdy byłam mała mieliśmy na ogrodzie wielki krzak rabarbaru. Zawsze na początku wiosny chodziłyśmy z babcią go zrywać. Babcia zrywała go zawsze dużo więcej. Ona przygotowywała przepyszne, wilgotne i puszyste ciasto jogurtowe, a ja w oczekiwaniu na nie jadłam surowe łodygi z cukrem. W tym roku postanowiłam zrobić swoją wersję tego ciasta. Okazuje się, że można bez problemu zrobić wegańską wersję ciasta jogurtowego :). Jest tak samo cudowne jak to, które pamiętam z dzieciństwa. Kawałek takiego ciasta, jedzony na ogrodzie to dla mnie pozycja obowiązkowa na wiosenny weekend.



Wegańskie ciasto jogurtowe z rabarbarem
Składniki:
(blacha 25x25 cm)
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru trzcinowego
  • 300 g jogurtu sojowego
  • 3/4 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 duże łodygi rabarbaru (ok. 300 g)
  • po łyżce mąki i cukru
  • opcjonalnie: cukier puder
Przygotowanie:

Rabarbar kroimy na mniejszą kostkę a następnie w misce mieszamy z łyżką mąki i cukru.

W dużej misce łączymy pozostałe składniki i dokładnie je mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i posypujemy rabarbarem.

Pieczemy w 175°C przez ok. 45 minut (aż do suchego patyczka). Zostawiamy w otwartym piekarniku do wystygnięcia. W trakcie pieczenia kontrolujcie stopień wypieczenia góry, i jeśli będzie taka potrzeba przykryjcie papierem lub przełączcie na pieczenie od spodu.

Po upieczeniu jeśli ktoś lubi można posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy :

  1. na sam widok tego ciasta ślinka cieknie! tradycyjne z rabarbarem musi być każdego sezonu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezon na przepisy z rabarbarem uważam za rozpoczęty, u Ciebie rozpoczęty porządnie - cudownym przepisem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z rabarbarem! Ciągle brakuje mi czasu, żeby wybrać się na targ, będę musiała to nadrobić w najbliższym czasie. Może będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna wersja tradycyjnego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń