20 czerwca 2015

Pasztet z cieciorki z tofu

Cieciorka jest jednym z moich ulubionych strączków. Można zrobić z niej chyba wszystko od hummusu, przez kotlety i pasztety aż po słodkie pasty a nawet ciastka. Dzisiaj mam dla Was przepis na prosty i pyszny pasztet z cieciorki z dodatkiem tofu. Nie tylko super dobry lecz także o niespotykanym wyglądzie, z "bogatym wnętrzem" ;)




Pasztet z cieciorki z tofu
Składniki:
  • 400 g (2 i 1/2 szklanki) ugotowanej cieciorki - 200 g suchej
  • 1 nieduży seler (ok. 250 g)
  • 1 kopiasta łyżeczka mielonego lnu złocistego (siemienia lnianego) + 1/3 szklanki wody
  • 6 łyżek oleju
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 kostka BIO tofu marynowanego w sosie tamari Polsoja (250 g)
  • 5 czubatych łyżek bułki tartej
  • 3 czubate łyżki kaszki manny
  • 2 czubate łyżki majeranku
  • pieprz (do smaku)
  • mielona papryka wędzona (ok. 1 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • mielona papryka ostra (do smaku)
  • sezam czarny i biały (do ozdoby)
Przygotowanie:


Selera obieramy i gotujemy na parze do miękkości.
Mielony len zalewamy wodą i odstawiamy do spęcznienia.

Cieciorkę blendujemy razem z selerem. Doprawiamy do smaku. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę tofu, spęczniałe siemię lniane, olej, wodę, kaszę manną, bułkę tartą i delikatnie lecz dokładnie mieszamy.

Formę (małą keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie wysypujemy sezam a następnie równomiernie rozkładamy masę i ją ugniatamy.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. godzinę. Jeśli będzie spiekał się zbyt mocno od góry to przykrywamy papierem do pieczenia i/lub przełączamy na pieczenie od spodu.

Po upieczeniu wyciągamy, po ok. godzinie lub dwóch wyciągamy z formy i odstawiamy na całą noc do kompletnego wystygnięcia.




Idealna propozycja do kanapek czy nawet jako danie główne z sosem i ziemniakami lub kaszą, ryżem ;)

6 komentarzy :

  1. jak tylko zobaczyłam zdjęcie na durszlaku to od razu wiedziała, że to Twój pasztet! jesteś mistrzynią w ich pieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł na pasztet - na to, by dodać do niego tofu chyba bym nie wpadła :D a smakiem pewnie zachwycił niejedną osobę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo fajnie i napewno tak też smakuje, bo miałam już okazję robić i jeść pasztet z cieciorki. Taki dodatek tofu tym bardziej wzbogaca takie cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie można kupić bio tofu polsoi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj znajdziesz listę sklepów: http://polsoja.com.pl/gdzie-kupic/ :)

      Usuń
    2. Bio tofu Polsoi można kupić w Almie, Carrefourze i w sklepach ze zdrową żywnością.

      Usuń