24 czerwca 2015

Pieczone tofu z salsą pomidorową

Lato trwa w najlepsze więc coraz częściej zdarzają się okazje do tego by jeść na świeżym powietrzu. Jeśli więc lubicie małe przystawki, które idealnie pasują na kolację lub przekąskę z grilla (albo piekarnika) to idealnie trafiliście. To danie jest tak proste, że na prawdę każdy sobie z nim poradzi. A jeśli nie macie miejsca lub chęci na grillowanie to możecie je równie dobrze upiec w piekarniku.




Pieczone tofu z salsą pomidorową
Składniki:
(3 porcje)
  • 1 kostka BIO tofu wędzonego od Polsoja (200 g)
  • 1 pomidor
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • duża garść liści bazyli
  • kilka liści rozmarynu
  • pieprz (do smaku)
Przygotowanie:

Tofu kroimy na podłużne plastry.

Z pomidora wycinamy twardą część przy szypułce, a następnie kroimy go w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Zioła siekamy.
Mieszamy pomidora z papryką, cebulą, ziołami i doprawiamy do smaku.

Plasterek tofu układamy na foli aluminiowej. Formujemy z niej taką jakby formę do której nakładamy przygotowaną salsę a na koniec folię zawijamy.


Rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnia rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok 15 minut, lub przez ok. 10-15 minut na grillu rozłożone na tacce do grillowania.


Idealnie smakuje z pokrojoną na mniejsze kawałki podpieczoną bagietką lub chlebem.

4 komentarze :