27 czerwca 2015

Pieczony bakłażan z tofu

Uwielbiam pieczone warzywa, faszerowane, w postaci frytek, zapiekanek i w każdej innej możliwej wersji. Dzięki pieczeniu stają się one o wiele bardziej aromatyczne, mają bogatszy smak i nabierają zupełnie innego charakteru. A ponadto pieczenie nie wymaga od nas zbyt dużo wkładu pracy, wystarczy wszystko włożyć do piekarnika i samo się piecze. A my możemy zająć się czymś zupełnie innym, czy to nie jest idealny sposób przyrządzania dań na pracowity dzień ;) ?



Pieczony bakłażan z tofu
Składniki:
(2 porcje)
  • 1 duży bakłażan
  • 1 kostka BIO tofu z pomidorami i bazylią (250 g)
  • 8 dużych zielonych oliwek
  • 8 suszonych pomidorów
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 szklanki przecieru z pomidorów daktylowych
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz (do smaku)
  • marynata:
    • 1 łyżeczka oliwy
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 2 szczypty soli
    • 2 szczypty rozmarynu suszonego
    • szczypta chilli
Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty razem mieszamy.

Bakłażana kroimy na podłużne plastry o grubości ok. 1-2cm, układamy każdego z nich na foli do pieczenia i smarujemy z wierzchu marynatą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 25-30 minut (aż się lekko przyrumieni). 

Tofu kroimy w kostkę, oliwki na plasterki, pomidory w krótkie paski, czosnek drobno siekamy.
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę.

W garnku na dnie rozgrzewamy wodę. Wrzucamy na nią pieczarki i chwilę podduszamy aby lekko zbrązowiały i puściły nadmiar wody.. Następnie dodajemy przecier, czosnek i suszone pomidory, wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy tofu, oliwki, mieszamy. Doprawiamy i odstawiamy.

Na każdy z plastrów bakłażana (mi wyszły 4) nakładamy porcję farszu, ostrożnie zawijamy folię nad farszem, i wstawiamy do piekarnia jeszcze na 15 minut.


W trakcie zawijania bakłażanów już z farszem, uważajcie żeby nie oparzyć się o folię. Lepiej wyjąć je na chwilę przed nakładaniem farszu, żeby trochę przestygły.


Podajemy z porcją ryżu lub kaszy.

3 komentarze :

  1. Uwielbiam bakłażany, smacznie i zdrowo :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat bakłażany są już dostępne (i nawet w niezłej cenie), to i upiec kilka(naście) zamierzam w tym sezonie ;)

    OdpowiedzUsuń