01 lipca 2015

Pełnoziarnista tortilla z bobem i kiełkami

Uwielbiam kolory jakie przynosi nam lato. Z wielką przyjemnością zapraszam je na swój talerz, a korzystanie z produktów, które sama wyhodowałam daje mi jeszcze większą satysfakcję, Warto pamiętać, że człowiek je także oczami i korzystać z tego co daje nam lato :)

Przy okazji możecie również przekonać się, że upieczenie samodzielnie w domu tortilli jest tak banalnie proste, że po zrobieniu tego raz już nigdy nie kupicie gotowej ;)


Pełnoziartnista tortilla z bobem i kiełkami
Składniki:
(6 tortilli)
  • CIASTO:
    • 2 czubate szklanki (300 g) mąki pszennej pełnoziarnistej
    • szczypta soli himalajskiej
    • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    • 3/4 szklanki wody
  • FARSZ:
  • dodatkowo:
    • ulubiony sos pomidorowy lub więcej sosu czosnkowego
    • długie źdźbła szczypiorku
Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą i papryką. Następnie dodajemy wodę i szybko urabiamy ciasto. Dzielimy je na 6 porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy bardzo cienko na stolnicy (na wielkość dużego talerza) i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej suchej, nieprzywierającej patelni.

Bób gotujemy (najlepiej na parze) do miękkości a następnie obieramy.
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, a je same kroimy na dość cienkie paski.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Pomidorki kroimy na ćwiartki.
Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce.

Na placek tortilli nakładamy i równomiernie rozprowadzamy łyżkę sosu, następnie kładziemy porcję warzyw i zawijamy. Na koniec możemy przewiązać źdźbłem szczypiorku.


Korzystajcie z warzyw szczególnie teraz gdy trwa na nie sezon, a gdy tylko możecie hodujcie je sami. Dzięki temu nie tylko będziecie wiedzieli co jecie, ale satysfakcja z własnych zbiorów jest nie do opisania. Na dobry początek możecie zacząć od domowej (parapetowej wręcz!) hodowli kiełków. Ja dzięki Słoikowi Zdrowia mam ciągle świeże kiełki i to takich gatunków na jakie akurat mam ochotę. (a ich kiełkownice to prawdziwe ozdoby, a nie zwyczajne słoiki!) Dzięki temu wiem co jem i sporo oszczędzam bo nie muszę kupować już tych sklepowych w miniaturowych pojemniczkach!

9 komentarzy :

  1. jeszcze nigdy nie robiłam sama tortilli, nie wiedziałam że przepis na ciasto jest tak prosty :) farsz pyszny, fajnie, że z bobem

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie napakowane zawijańce! Nigdy nie jadłam tortilli z takim cudownym nadzieniem, ale dobrze, że sezon na bób się rozpoczął, to będzie można spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i jak tu nie polubić takiego dania!? nic dodać, nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie wspaniałe, uwielbiam domowe tortille! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A z maki zytniej proporcje beda takie same? Nie moge jesc pszenicy.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samej mąki żytniej niestety raczej nie wyjdą ale można spróbować z mieszanką owsianej i żytniej, ale żeby mieć proporcje musiałabym najpierw spróbować ;)

      Usuń
  7. Dziekuje za odpowiedz, tez poprobuje z innymi makami. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń