18 lipca 2015

Surowe wrapy z warzywnym makaronem, kiełkami i sosem pomidorowym

Idealne obiady na lato to te, które można przygotować szybko bez używania piekarnika czy innych wytwarzających ciepło urządzeń. Ostatnio udało kupić mi się spiralizer do warzyw, więc na prawie każdy posiłek przez dobry tydzień jadłam makarony z różnych warzyw.

Dzisiaj mam więc dla Was propozycję na świetne surowe danie obiadowe lub dodatek do dania głównego, to już zależy tylko od Waszych preferencji ;)




Surowe wrapy z warzywnym makaronem, kiełkami i sosem pomidorowym

Składniki:
(2-3 porcje)
  1. Farsz:
  2. Wrapy - kilka liści sałaty masłowej
  3. Sos:
    • 2 mięsiste, dość zwarte pomidory
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 garści liści bazylii
    • 3 garści kiełków soczewicy
  4. Opcjonalnie - kilka źdźbeł szczypiorku
Przygotowanie:

Liście sałaty delikatnie rozdzielamy, myjemy i suszymy na ręczniku.

Z cukinii i marchewki robimy makaron. Można to zrobić przy użyciu spiralizatora lub też obieraczki typu julienne. Mieszamy dokładnie razem z kiełkami.

Wszystkie składniki sosu blendujemy na jednolitą masę. Jeśli pomidory są zbyt wodniste, to przed ich dodaniem możecie usunąć najbardziej wodniste części z pestkami.

Na liść sałaty nakładamy sobie porcję farszu, polewamy to sosem i zajadamy ze smakiem :) !

Jeśli natomiast chcecie podać je gotowe na talerzu to możecie przewiązać wrapy źdźbłami szpinaku.


To jest dopiero zdrowie na talerzu! Same świeże, sezonowe warzywa a do tego kiełki wyhodowane w słoiku na własnym parapecie to coś co nie wymaga już wielu dodatków :)

4 komentarze :