25 listopada 2015

Naleśniki gryczane

Naleśniki  to jedna z takich potraw, którą można jeść zarówno na słono jak i słodko, na ciepło i zimno, na śniadanie, obiad, deser i kolację. Wiele osób rezygnuje z nich ze względu na to, że w tradycyjnej wersji pomimo tego, że pyszne to nie są zdrowe. Ja natomiast mam dla Was przepis na bezglutenowe naleśniki tylko z dwóch składników. Czemuś tak prostemu a zarazem pysznemu nie można się oprzeć ;)



Naleśniki gryczane
Składniki:
(12 naleśników)
  • 2 szklanki (400 g) kaszy gryczanej niepalonej
  • woda (ok. 2 szklanek)
Przygotowanie:

Kaszę zalewamy wodą na całą noc. Następnego dnia odcedzamy, przepłukujemy i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy stopniowo dodając wodę aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.


Pieczemy na dobrze rozgrzanej nieprzywierającej patelni lub na zwykłej z odrobiną oleju.

5 komentarzy :

  1. bardzo lubię te naleśniki - jedne z najsmaczniejszych i najłatwiejszych zarazem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na alternatywę dla mąki gryczanej, która nie jest wcale tania. Muszę kiedyś wykorzystać Twój przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te naleśniki :) Wiele osób boi się je przygotować, a przecież są banalne w wykonaniu :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń