28 listopada 2015

Tortilla indyjska

Tortille robię bardzo często w różnych wersjach smakowych. Krótko mówiąc jeśli muszę zabrać ze sobą z domu obiad na wynos, to na 75% będzie to właśnie jakaś tortilla zrobiona dzień wcześniej, zawinięta w folie i schowana do lodówki. Dzisiaj mam dla Was przepis na mój ostatni farsz - hit, inspirowany kuchnią indyjską - dla mnie obłęd :)




Tortille indyjskie

Składniki:
  • 6 placków do tortilli (u mnie z tego przepisu: klik)
  • farsz:
    • 4 ziemniaki
    • ok. 3/4 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
    • curry
    • ostra i słodka papryka mielona
    • pieprz mielony
    • 250 g ugotowanej czarnej lub czerwonej fasolki
    • 1 mała czerwona cebula
    • 10-12 pomidorków daktylowych
    • 100 g świeżego szpinaku
Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i ubijamy dodając powoli mleko sojowe aż do uzyskania dość rzadkiego puree. Doprawiamy je do smaku.
Do puree dodajemy odcedzoną i wypłukaną fasolkę, pokrojoną w piórko cebulkę, pomidorki pokrojone na ćwiartki, opłukany szpinak i wszystko dokładnie, delikatnie mieszamy.

Na tortille nakładamy porcję farszu, zwijamy i zajadamy ze smakiem! Możecie jeszcze do tego polać je keczupem lub innym sosem, który lubicie ;)



Jak dla mnie tortilla jest idealnym szybkim obiadem na spotkanie ze znajomymi. A jeśli jem je sama to następnego dnia mam pyszne śniadanie ;)! 


5 komentarzy :

  1. Smacznie!

    Zapraszam do konkursu na moim blogu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doprawiamy to puree curry i reszta przypraw? Czy kiedy,co? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doprawiamy samo puree a potem mieszamy z resztą składników :)
      Potem można spróbować ponownie i w razie potrzeby jeszcze doprawić ;)

      Usuń
  3. O wow, robisz sama tortille! Moje nigdy nie wychodziły, zawsze było z nimi coś nie tak- najczęściej łamały się przy zwijaniu.

    OdpowiedzUsuń