02 stycznia 2016

Czekoladowy surowy deser

Nowy rok zaczynam na słodko, ale oczywiście zdrowo. Nie ma chyba nic lepszego niż słodycze i desery, które można jeść bez wyrzutów sumienia, a nawet powiem więcej takie, które po prostu są zdrowe! W tym deserze zostały użyte w zasadzie same super zdrowe produkty. Zazwyczaj takie słodkości wymagają dużo przygotowania, a tutaj wystarczy tylko parę minut i będzie można zajadać? Macie ochotę też zacząć nowy rok w zdrowym stylu? Jeśli tak to zapraszam!


Czekoladowy surowy deser
Składniki:
(2 porcje)
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 100 g suszonych daktyli
  • 3-4 łyżki karobu
  • ok. 1/2 szklanki mleka migdałowego (może być inne roślinne)
  • opcjonalnie: esencja waniliowa
  • 1/2-1 obranego granatu
Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na przynajmniej 30 minut żeby zmiękły.

Obrane awokado blendujemy na jednolitą masę, dodajemy odcedzone wypestkowane daktyle i znowu blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.

Następnie dodajemy karob, esencję waniliową i blendując dodajemy mleko migdałowe aż do uzyskania idealnie jednolitej konsystencji. (Opcjonalnie można dosłodzić jeszcze syropem daktylowym.)


Gotową masę czekoladową nakładamy do kieliszków lub miseczek i posypujemy pestkami granatu.

3 komentarze :