11 czerwca 2016

Kulki mocy - idealne po treningu

Dużo czasu spędzam na treningach (na rowerze, w stajni, na siłowni, wszystko zależy od pogody) lub w pracy. Nie mam więc za dużo czasu na przygotowywanie jedzenia, ale lubię mieć zawsze w zanadrzu kilka takich zdrowych, pysznych kulek które poratują mnie w razie potrzeby.



Kulki mocy - z samych bakalii
Składniki:
(30 sztuk)
  • 250 g daktyli suszonych
  • 70 g (1/2 szklanki) słonecznika łuskanego
  • 60 g (2/3 szklanki) wiórków kokosowych
  • 50 g (1/3 szklanki) maku niebieskiego
  • 30 g (3 łyżki) mąki kokosowej
  • 10 g (1 czubata łyżka) lnu mielonego
Przygotowanie:

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia na min. godzinę (najlepiej na całą noc). Odcedzamy i blendujemy na jednolitą masę.

Słonecznik, wiórki kokosowe i mak blendujemy na (niekoniecznie) jednolitą masę. Dodajemy do nich mąkę kokosową, zmielony len.

Suche składniki mieszamy z daktylami. Z gotowej masy rolujemy kulki. Możeie zostawić je nieupieczone lub podsuszyć w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez ok. 20-25 minut.


Przy 30 sztukach - 1 sztuka ma ok. 40kcal.


3 komentarze :

  1. Jak długo można je przechowywać? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja moje miałam 4 dni, ale połowę zamroziłam i teraz będę sprawdzała jak zachowują się po rozmrożeniu ;)

    OdpowiedzUsuń