15 czerwca 2016

Wegański omlet z cieciorki z tofu

Często widzę jak moje znajome na śniadania jedzą omlety z różnego rodzaju dodatkami. Pozazdrościłam im i postanowiłam przygotować swoją wersję. Na pierwszy ogień poszedł omlet w wersji wytrawnej. Z dodatkiem tofu i podany z warzywnym leczo był na prawdę pyszny. Po wymyśleniu przepisu przygotowałam go już trzy razy. W tym raz na obiad dla całej rodziny bo byli ciekawi jak to smakuje. Jest na prawdę świetny. W tej wersji jest na pewno "cięższy" od tradycyjnego omletu, o bardziej "plackowatej" konsystencji. Ale smakiem to nadrabia i idealnie komponuje się z warzywnym sosem.
Już mam pomysły na kolejne wersje omletów. Tym razem bardziej śniadaniowe więc mam nadzieję, że polubicie je tak jak ja ;)


Wegański omlet z cieciorki z tofu
Składniki:
(1 porcja)
  • 90 g tofu naturalnego (1/2 małej kostki)
  • 40-50 g mąki z cieciorki (ok. 4 łyżek)
  • 1/3-1/2 szklanki wody
  • 1 kopiasta łyżka płatków drożdżowych
  • słodka papryka
  • pieprz
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chilli
  • szczypta czarnej soli
  • zwykła sól do smaku
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Dodajemy wodę i mieszamy tak, żeby nie porobiły się grudki. Tofu kruszymy lub rozgniatamy widelcem, dodajemy je do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż to naleśnikowe.
Na dobrej patelni rozgrzewamy porcję dowolnego oleju lub oliwy. Gdy będzie ciepła nalewamy masę na patelnię i smażymy przez ok. 3 minuty. Po tym czasie przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie przy pomocy talerza przewracamy omlet na drugą stronę i znowu smażymy przez ok. 3 do 5 minut pod przykryciem.

Podajemy z leczo lub sosem warzywnym.







Inspirowałam się przepisem od Well Vegan.

2 komentarze :