24 sierpnia 2016

Pierogi z kapustą i grzybami

Za każdym razem gdy myślę o zrobieniu pierogów ten farsz przychodzi mi pierwszy do głowy. Jest chyba tym najbardziej pożądanym przez całą moją rodzinę. Takie pierogi robimy bardzo często, obowiązkowo także na Wigilię, ale poza tym każda okazja jest dobra, żeby ulepić trochę pierogów. Jest to jeden z tych smaków do których często chce się wracać.


Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
(ok. 65 pierogów)
  • Farsz:
    • 750 g kapusty kiszonej
    • 500 g pieczarek
    • 2 cebule
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 5 ziaren pieprzu
    • 2 liście laurowe
    • olej do smażenia
    • pieprz i sól
    • sos sojowy
  • Ciasto:
    • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 0,5 kg)
    • 2 łyżki oleju
    • ok. 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:

Kapustę drobno siekamy. Razem z ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i liśćmi laurowymi wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości (ok. 20-30 minut). Co jakiś czas gdy woda wyparuje dolewamy trochę świeżej gorącej wody. Mieszamy co jakiś czas w trakcie gotowania.

W rondelku rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy sosem sojowym i dusimy na małym ogniu aż pozbędziemy się nadmiaru wody, którą puściły pieczarki. Do pieczarek dodajemy kapustę, doprawiamy całość do smaku pieprzem i solą, i jeszcze razem dusimy aż odparujemy całą zbędną wodę. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ze składników wyrabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Cienko je rozwałkowujemy, wycinamy krążki, nakładamy na nie po porcji farszu i zlepiamy pierogi.

Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez około minutę od ich wypłynięcia na powierzchnię.


Smakują świetnie zarówno zaraz po ugotowaniu jak i następnego dnia odsmażone na patelni.

3 komentarze :

  1. Kusisz ostatnio tymi pierogami :)
    Muszę w końcu zabrać się do roboty i nalepić porządną porcję!Farsz z kapusty i grzybów również jest moim ulubionym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, oj, aż się zachciało Wigilii :)
    Ja uwielbiam odsmażane na drugi dzień.
    Zapraszam również do mnie po świetny przepis na wegańskie, odchudzające kotleciki !

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne pierogi i jak świątecznie się zrobiło ! :)

    OdpowiedzUsuń