31 sierpnia 2016

Smażony ryż curry

Najprostsze dodatki do obiadu są czasami najlepsze. Ten ryż będzie ciekawą alternatywą dla zwykłego ryżu, kaszy czy makaronów. Idealnie komponuję się z orientalnymi daniami, a dzięki swojemu aromatowi wzbogaca danie. A jeśli lubicie ryż tak jak ja to już sam tak usmażony może stanowić super pomysł na prostą kolację. Jego przyrządzenie jet bardzo proste i nie zajmuję wiele czasu. 


Smażony ryż curry
Składniki:
(2-3 porcje)
  • 100 g ryżu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • odrobina nasion czarnej gorczycy
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • mielona słodka papryka
  • kurkuma
  • pieprz cayenne
Przygotowanie:

Ryż gotujemy na sypko.

Na patelni rozgrzewamy olej z pasta curry. Na gorący już olej wrzucamy gorczycę, chwilę podmażamy i dodajemy ryż. Doprawiamy do smaku i podsmażamy na małym ogniu co jaki czas mieszając. Pod koniec (czyli gdy ryż już jest gorący) dodajemy sezam, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.

2 komentarze :

  1. Kocham takiego typu dania. :)
    Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, coś dla mnie. Filtrujesz wodę na której przygotowujesz potrawy?

    OdpowiedzUsuń