24 września 2016

Dyniowe, białkowe ciasteczka owsiane

Jesień już się zaczęła korzystajmy więc z tych wszystkich smakołyków, które ze sobą niesie. Dynie można teraz kupić prawie wszędzie po bardzo niskich cenach należy więc nacieszyć się nią dopóki trwa sezon. Tym razem mam dla Was przepis na pycha 'fit' - zdrowe ciasteczka dyniowe. Bez cukru, bez tłuszczu ale baaaardzo dobre!


Dyniowe, białkowe ciasteczka owsiane
Składniki:
(ok.20 ciastek)
  • 500g dyni
  • 150g suszonych daktyli
  • 350g płatków owsianych
  • 100g waniliowego białka sojowego
  • 30g konopi z otrębami lnianymi
  • syrop daktylowy lub z agawy do dosłodzenia
Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 30-40 minut.

Dynię gotujemy a następnie po ostudzeniu miksujemy z odcedzonymi daktylami na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane i znowu miksujemy. Na koniec dodajemy konopie oraz płatki owsiane i mieszamy masę widelcem (do smaku można dosłodzić wybranym syropem).

Z gotowej masy formujemy wilgotnymi dłońmi ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy aż ciastka będą rumiane (ok. 30-40 minut).

Po przestygnięciu ściągamy z blachy i zajadamy.

1 komentarz :

  1. Sądzę, że to nie jest typ ciasteczek kruchych prawda? :) Zapraszam na mojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń