22 października 2016

Białkowy pudding chia

Jeśli tak jak ja bardzo cenicie sobie zdrowe i pyszne jedzenie to spodoba się Wam ten przepis. Dzisiaj proponuję Wam wegański białkowy pudding z pełnymi samych najlepszych wartości nasionkami chia. Nasiona chia (czyli inaczej nasiona szałwii amerykańskiej) powinniśmy włączać do swojej diety jak najczęściej, dlatego przygotowanie z nic pysznego deserku, który będzie idealną propozycją na drugie śniadanie czy zdrową przekąskę w ciągu dnia.



Białkowy pudding chia
Składniki:
(1 porcja)
  • 30 g czekoladowego białka sojowego
  • 15g nasion chia
  • 1 łyżeczka karobu
  • ok. 250 ml mleka rośłinnego
  • 1-2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego
  • dowolne owoce, orzechy słodkie sosy, masła orzechowe do przybrania

 Przygotowanie:


Białko sojowe i karob mieszamy z mlekiem na jednolity płyn bez grudek, następnie dodajemy nasiona chia, syrop i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki i mieszamy dokładnie ponownie po ok. 15 minutach. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano przybieramy wybranymi dodatkami i zajadamy lub zabieramy ze sobą na drogę.

2 komentarze :

  1. Muszę spróbować :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekoladowe białko sojowe? A co to za wynalazek, o tym jeszcze nie słyszałam. Gdzie je można kupić?

    OdpowiedzUsuń