26 sierpnia 2015

Placuszki z kurkami

Niestety powoli zbliża się jesień, z jednej strony oznacza to coraz zimniejsze i krótsze dni, ale ta pora roku rekompensuje nam to mnogością super smacznych produktów, które nam przynosi.

W związku z tym, że w mojej rodzinie od zawsze chodzi się na grzyby więc chyba ich smak właśnie najbardziej kojarzy mi się z jesienią. Co prawda ja akurat nie przepadam za wieloma gatunkami grzybów, jednak są wśród nich takie, które bardzo, ale to bardzo lubię.
Kurki są dla mnie chyba grzybowym numerem jeden (no może ex aequo z pieczarkami ;)) można przygotowywać je na wiele różnych sposobów a dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo proste i smaczne placuszki, które będą idealne na jesienny obiad lub kolację.




Placuszki z kurkami
Składniki:
(2-3 porcje)
  • 1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej
  • 1 kostka (200 g) tofu naturalnego
  • 6 czubatych łyżek mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 3/4 szklanek mleka sojowego
  • 200 g kurek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 2 łyżki oleju
  • czarna sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody (mieszając co jakiś czas) tak długo aż wchłonie cały płyn. Po ugotowaniu blendujemy ją na jednolitą masę i odstawiamy do przestygnięcia.
Tofu blendujemy na jednolitą masę z płatkami drożdżowymi a następnie mieszamy ze zblendowaną kaszą.
Dodajemy 1/2 szklanki mleka sojowe a następnie mąkę ryżową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy całą masę. Podczas miksowania w razie potrzeby dolewamy więcej mleka - ciasto ma mieć konsystencję trochę gęstszą niż to naleśnikowe.

Cebulę kroimy w drobną kostkę,
Kurki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki,
Na patelni rozgrzewamy olej a następnie podsmażamy na nim cebulę i gdy ta lekko się zeszkli dodajemy kuki i podsmażamy delikatnie mieszając przez ok. 5 minut.
Gotowe kurki wraz z olejem dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.

Rozgrzewamy patelnię i wykładamy na nią po porcji ciasta. Smażymy z obu stron aż do uzyskania ładnego, złocistego koloru.

Można smażyć na oleju lub jeśli macie dobrej jakości patelnię to również bez niego.


Idealnie smakują zarówno same posypane tylko świeżą pietruszką lub jako dodatek do gęstej, aromatycznej grochówki.

5 komentarzy :

  1. Co jak co, ale kurki świetnie sprawdzają się w plackach! ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. piona za kurki! kocham je równie bardzo jak pieczarki :) placuszki pierwsza klasa <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj u mnie również kurki, ale w postaci placuszków na bazie cukinii. Wyszły bardzo smaczne. O ile kiedyś nie przepadałam za tymi grzybami, o tyle teraz spokojnie można zaliczyć mnie do grona fanek ;)

    OdpowiedzUsuń